wtorek, 30 marca 2010

Turbo pomidorowa



Uwaga! Gotujesz na własną odpowiedzialność! Ta pomidorówka nie przypomina w żaden sposób tego, co gotuje Twoja matka / babcia/ żona / współlokatorka!
Jest to studencka pomidorowa, nazywana również pomidorową z górką. Robi się ją w 15 minut.

Składniki:
- kostka rosołowa
- około 75g koncentratu pomidorowego (malutki słoiczek, tudzież puszka)
- 2 worki ryżu
- ketchup
- czosnek (kilka ząbków lub kostka Knorra)
- szczypta cukru, bazylii

W wersji dla 2-3 osób, tudzież dla siebie na dwa dni. Gotujemy pół litra wody, wrzucamy kostkę rosołową. W tzw. międzyczasie gotujemy ryż wg przepisu na opakowaniu, ale nie może być za miękki. Jak będziemy mieli już pyrkający wywar z kostki to dodajemy koncentrat. Do gara leci również około 2-4 łyżek ketchupu. (Jeśli masz końcówkę ketchupu to świetnie! Wlej odrobinę wody do środka, potrząśnij i wylej do gara. U studenta nic się nie marnuje!) Ja zwykle używam takiego z ziołami lub z czosnkiem i bazylią ale zwykły też się nada. Dodajemy szczyptę cukru dla przełamania smaku i dużą szczyptę (lub nawet dwie) bazylii. I oczywiście czosnek. Ilość zależy od własnych upodobań oraz wielkości i świeżości samego czosnku. Mi szło od 2 ząbków do nawet pół główki kiedy nie był już pierwszej świeżości. Całość niech się chwilę pogotuję. Na koniec dodajemy ryż.

Kilka różnic w stosunku do tradycyjnej wersji. Nie ma marchewki bo nie chce mi się jej skrobać. Nie zabielam śmietaną bo zwykle tej śmietany w lodówce nie mam. Oraz (czego się nie powinno robić) przekładam ryż do zupy. Skończy się to tym, że jak postoi troszkę to ryż wciągnie część wody. Dzięki temu można nałożyć sobie porcję "z górką". Zupa jest nastawiona na to, żeby robiła się szybko, z byle czego oraz żeby nie być głodnym 5 minut po jej zjedzeniu.
BTW byle czego. Podejrzewam, że jak zalega Ci marchewka, szczypiorek, szczypta tartej papryki, resztka sosu w jakikolwiek sposób związanego z pomidorami czy nawet dip pomidorowy do chipsów to możesz to wrzucić do gara.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz