czwartek, 12 sierpnia 2010
Tort Pawłowej
Beza:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- łyżeczka octu winnego
- łyżeczka mąki kukurydzianej
Mus:
-8 łyżek konfitury malinowej (trzeba podgrzać i przetrzeć przez sitko!)
- łyżka likieru wiśniowego
Śmietana:
- 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka likieru pomarańczowego (polecam triple sec, blue curacao sprawi, że śmietana będzie błękitna ;P)
Owoce:
- mango
- kiwi
- grapefruit
- pomarańcza
- banan
- karambola
A całość robi się tak:
Pieczemy bezę w 150 stopniach przez godzinę (ja w międzyczasie zmniejszam do 125, żeby nie zrobiła się zbyt chrupka :P). Najlepiej na papierze do pieczenia, bo ładnie odchodzi. Układamy pianę w kształt "miski" - w środku trzeba zrobić małe wgłębienie.
Po upieczeniu studzimy bezę w piekarniku przez półtorej godziny.
W tak zwanym międzyczasie obieramy i szatkujemy owoce :3
Podgrzewamy konfiturę, przecieramy przez sitko i dodajemy likier - mamy już pyszny mus.
Śmietanę ubijamy na sztywno z triple sec lub innym likierem pomarańczowym.
Naszą bezę smarujemy połową musu, a potem układamy warstwowo bitą śmietanę i owocki. Całość później ozdabiamy resztą musu :D Jemy na zimno, czyli najlepiej wstawić na jakąś godzinkę do lodówki.
Smacznego! :D
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz