czwartek, 18 marca 2010

Krewetki ze szpinakiem

Hej! W dzisiejszej odsłonie coś dla miłośników kuchni śródziemnej, a mianowicie krewetki ze szpinakiem. Danie jest łatwe i szybkie. Czas przygotowania ok 25 minut.

Potrzebujemy:
- ok 250g krewetek. Im większe, tym lepiej! Koktajlowe będą ok, ale ja proponuję tygrysie :D
- paczkę mrożonego szpinaku rozdrobnionego. To ok. 450-500g.
- średnią cebulę
- 3-4 ząbki czosnku
- odrobina oliwy z oliwek do smażenia

opcjonalnie:
- śmietanę (im kwaśniejsza tym lepsza!)

Możemy nasze danie zrobić z ryżem, ale my lubimy makarony, dlatego użyjemy makaronu krakowskiego firmy Bezgluten. (Polecam jako osoba glutenowa, smakuje podobnie do "normalnego"!)

A oto jak nasze danie się miesza:
Nasze krewetki i szpinak trzeba rozmrozić przed robieniem obiadu ;)

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy czosnek pokrojony w "talarki" i dalej podsmażamy. Kiedy cebulka będzie już zeszklona na patelnię dodajemy szpinak. Solimy i pieprzymy do smaku, żeby szpinak nie był mdły. Jak ktoś się uprze, to można dodać jeszcze trochę granulowanego czosnku. Kiedy szpinak już się "przegryzie" dodajemy krewetki i podsmażamy.
Gotujemy nasz ryż bądź makaron wg przepisu na opakowaniu ;) W zasadzie moglibyśmy na tym skończyć i cieszyć się szpinako-krewetką, ale można też zaszaleć i dodać śmietanę. Jeśli zdecydujecie się na ten krok oto jak trzeba postąpić:
Skręcamy gaz pod naszym daniem na bardzo mały ogień i powoli dodajemy śmietankę, ciągle mieszając drewnianą łychą. Trzeba uważać, żeby śmietana się nie zważyła! Mieszamy powolutku do zabielenia i... gotowe!

Smacznego!

Ps. Nasz szpinak radośnie pyrka na patelni i już czujemy zapach krewetek. Nie mogę doczekać się obiadu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz