Gluten czyli co?

Gluten jest to białko roślinne znajdujące się w zbożach. Występuje w:
    pszenicy
    życie
    jęczmieniu

Białko samo w sobie jest elastyczne, sprężyste i lepkie. Cechy bardzo pożądane przy różnego rodzaju wypiekach. Dzięki zdolności do wiązania dwutlenku węgla ciasto drożdżowe jest pulchne i zachowuje długo świeżość.
Jest również dobrym nośnikiem dla aromatów i przypraw.

Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji, jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Niestety jedyne, co z tym możemy zrobić to przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie.

Przez to musimy uważać nie tylko na produkty, które otwarcie zawierają mąkę! Niebezpieczne mogę być również:
    wędliny, mielone mięso
    przetwory rybne
    słodycze (np. przy aromatach w chipsach)
    sosy
    przyprawy
    kostki rosołowe
    koncentraty spożywcze
    tanie gatunki kawy rozpuszczalnej zawierają kawę zbożową
    suszone owoce (jako środek zapobiegający sklejaniu się owoców)

Żeby nie było tak prosto, to gluten czai się też pod hasłami "błonnik roślinny" lub "błonnik spożywczy". Jest używany ponieważ pęczniejąc w żołądku i zatrzymuje uczucie głodu. Może być stosowany jako zagęstnik np. w zupach. Jest również dobrym antyzbrylaczem.

Słyszałem o domowych sposobach wykrywania glutenu. Sprawa nie jest prosta bo część źródeł podaje, że są nieskuteczne. Płyn Lugola pozwala wykryć obecność skrobi, a nalewka gwajakowa obecność białka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz