- pszenicy
- życie
- jęczmieniu
Białko samo w sobie jest elastyczne, sprężyste i lepkie. Cechy bardzo pożądane przy różnego rodzaju wypiekach. Dzięki zdolności do wiązania dwutlenku węgla ciasto drożdżowe jest pulchne i zachowuje długo świeżość.
Jest również dobrym nośnikiem dla aromatów i przypraw.
Nietolerancja glutenu występująca u 1% populacji, jest chorobą związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje uszkodzenie kosmków jelitowych. Niestety jedyne, co z tym możemy zrobić to przestrzegać ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie.
Przez to musimy uważać nie tylko na produkty, które otwarcie zawierają mąkę! Niebezpieczne mogę być również:
- wędliny, mielone mięso
- przetwory rybne
- słodycze (np. przy aromatach w chipsach)
- sosy
- przyprawy
- kostki rosołowe
- koncentraty spożywcze
- tanie gatunki kawy rozpuszczalnej zawierają kawę zbożową
- suszone owoce (jako środek zapobiegający sklejaniu się owoców)
Żeby nie było tak prosto, to gluten czai się też pod hasłami "błonnik roślinny" lub "błonnik spożywczy". Jest używany ponieważ pęczniejąc w żołądku i zatrzymuje uczucie głodu. Może być stosowany jako zagęstnik np. w zupach. Jest również dobrym antyzbrylaczem.
Słyszałem o domowych sposobach wykrywania glutenu. Sprawa nie jest prosta bo część źródeł podaje, że są nieskuteczne. Płyn Lugola pozwala wykryć obecność skrobi, a nalewka gwajakowa obecność białka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz