środa, 17 marca 2010

Bezmączne ciasto czekoladowe



Zaczniemy od czegoś specjalnie dla łasuchów :)

Składniki do ciasta:

- 35g kakao (około 7 łyżeczek do herbaty)
- 80ml gorącej wody
- 150g czekolady (ja zrobiłam pół na pół mleczną i gorzką)
- 150g masła
- 230g cukru trzcinowego
- jeden średni banan
- 4 jajka

Dodatkowo:
łyżka kakao do dekoracji lub
bita śmietana lub
sos truskawkowy ;)

A oto jak trzeba to wszystko mieszać:
Kakao rozpuszczamy w 80ml gorącej wody. Wlewamy je do miski, dodajemy roztopioną czekoladę i rozpuszczone masło. Dodajemy cukier i żółtka. Miksujemy. Kiedy mamy już gładką masę dodajemy poszatkowane banany.
Białka z jajek trzeba ubić na sztywną pianę. Przelać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać.

Nasze ciasto trzeba teraz przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blacha powinna być prostokątna, ale niekoniecznie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i pieczemy około 50-60 minut. Po upieczeniu należy ciasto przez ok. 15 minut studzić w blasze. Ostrożnie przełożyć na talerz do góry dnem i zdjąć papier. Pociąć na kwadraty i ozdobić wedle uznania. Smacznego!

Ps. Przed chwilą wyjęłam swoje ciasto z piekarnika. Zapach jest po prostu obłędny. Ciasto wyszło lekko wilgotne i bardzo czekoladowe. Mmmm!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz