czwartek, 25 listopada 2010

Kukurydziana tortilla


Przepis na pół kilo piersi z kury!

Tortilla:

- 3 jajka
- półtorej do dwóch szklanek mąki kukurydzianej
- szklanka mleka
- szklanka wody gazowanej
- szczypta soli

i... smażymy jak naleśniki :) Z tego przepisu (ugh, uzyskanego metodą prób i błędów) tortille nie będą się łamać i nie powinny przywierać. A jakby próbowały - trzeba pokropić je odrobinką oleju :)


Mięsko:

pierś z kury (albo dowolne inne mięso) kroimy na małe paseczki i chlup! do marynaty :D

marynata "kebab" knorra się sprawdza doskonale, ale można zamarynować nasze mięsko (w zależności od ilości) w trzech łyżkach oleju i ulubionej przyprawie do mięsa/ziołach.



Warzywa:

Uwielbiam tortillę z cebulą. Dużą ilością cebuli! Dusimy ją i dodajemy...
pieczarki (dusimy dalej),
odrobinę kukurydzy (dusimy dalej),
czerwoną paprykę (duuusimy...)
i na koniec (żeby nie rozpaćkał się do szczętu) dodajemy poszatkowanego pomidora (lub dwa) i dusimy do miękkości.

Przyprawiamy wg uznania, ja lubię młynek z solą ziołową, mmm!


Sos:


sprawdzają się: marinara, salsa, guacamole i/lub sosy czosnkowe. Ten z zestawu knorr "kebab" daje radę (potrzeba do niego 3 łyżki majonezu i 3 łyżki jogurtu naturalnego)


Zanim zawinę moją tortillę, lubię dodać plasterek żółtego sera i posypać posiekaną sałatą lodową. Potem zawijam ją "w kopertkę" i jem palcami, aż sos cieknie mi po dłoniach. To najlepszy i najbardziej satysfakcjonujący sposób jedzenia Deprysiowej tortilli!

2 komentarze:

  1. Ale pysznie wygląda, na pewno spróbuję!
    Czekam na kolejny szałowy przepis!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę sprawdzić skład marynaty Knorra, bo dla mnie wszystko "gotowe" zalatuje glutenem...

    OdpowiedzUsuń