sobota, 14 sierpnia 2010

Lasagne bez makaronu...


...za to z cukinią!

Nie mogąc dostać mąki ani makaronu gluten-free, postanowiłam zrobić kulinarny eksperyment: zastąpiłam makaron... cukinią! Oto 100% bezglutenowa, przepyszna, partyzancka lasagne!
Potrzebujemy:- 1 cukinia (ale duża!)
- 0,5kg mięska mielonego (wg. uznania, my lubimy wieprzowe)
- puszka pomidorów (nie chciało mi się kroić, leń!)
- kilka cebulek- duuuuużo sera!
- czerwona papryka
- pieczarki (nie mogłam dostać, więc tutaj jest bez, ale gorąco polecam z!)

Cukinię kroimy w plastry i solimy, można posypać jakimiś ziołami dla smaku, zostawiamy w cieniu na jakąś godzinkę. Dobrze jest ją również odrobinkę podsmażyć przed pieczeniem lasagne - w ten sposób nie puści soku i nasze danie nie będzie pływać! :D

Mięsko mielone dusimy na małym ogniu, dodajemy pokrojone: cebule, pieczarki, paprykę i na koniec pomidory. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią, wg. uznania i smaku. Kiedy sosik z mięsem będą gotowe - układamy w żaroodpornym naczyniu warstwami - cukinia, farsz, ser, cukinia, farsz, ser... Itp. Na koniec dużo sera :D Wkładamy na 45-50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Mmm, smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz