sobota, 27 listopada 2010


Niespodziewane opady śniegu przypomniały nam o tym przepisie.

Przepis na przepyszny deser - domowe lody :)

Potrzebne nam:
- Dwie szklanki mleka
- Szklanka śmietany kremówki
- 6 żółtek
- Szklanka cukru pudru
- dwie łyżeczki cukru waniliowego


Mleko gotujemy z połową cukru i cukrem waniliowym, bez przerwy ubijając trzepaczką tak, żeby cukier całkowicie się rozpuścił. Potem zdejmujemy z ognia i zostawamy pod przykryciem na jakieś 10 minut :) Żółtka ubijamy z pozostałym cukrem. Nasze wystudzone mleko ponownie trzeba teraz zagotować i stopniowo dodawać do żółtek, cały czas ubijając. Całośc przelewamy do dużego garnka!(Serio, weź największy jaki masz!) Podgrzewamy ucierając, aż krem osiągnie temperaturę ok 80 stopni Celcjusza. UWAGA! KREM NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ! Po zdjęciu z gazu trzeba jeszcze chwilę ucierać. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do kremu i mieszamy. Studzimy masę od czasu do czasu mieszając i (wystudzoną) wstawiamy do zamrażarki na ok. 1h. Gdy masa zacznie krzepnąc, wyjąć i znów ubijać mikresem na wysokich obrotach (To bardzo ważne! Dzięki temu nasze lody będą puszyste :D). Na koniec wstawiamy do zamrażarki i po 2-3 godzinach delektujemy się pysznym smakiem domowych lodów :D

To tylko przepis podstawowy, na lody śmietankowe (lub po dodaniu cukru waniliowego - waniliowe). Jeśli chcecie lody smakowe - nic trudnego! Przy ubijaniu śmietany możemy dolać do niej np. sok malinowy, cytrynowy, truskawkowy... możemy dodać kakao... słowem - co dusza zapragnie :)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wyglada na to, ze przepis jest dosc prosty. A moze i na niego sie skusze, ale najpierw sprobuje danie z wczesniejszego postu.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. dość sporo tego cukru. Dla mnie ok, zapiszę sobie i spróbuję w wolnej chwili.

    OdpowiedzUsuń